Elleboogklachten

  Terug naar overzicht Elleboogklachten

De elleboog is een complex gewricht, dat eigenlijk bestaat uit drie afzonderlijke gewrichten: het radio-ulnair gewricht (gewricht tussen het spaakbeen en de ellepijp), het radio-humerale gewricht (gewricht tussen het spaakbeen en de bovenarm) en het humero-ulnaire gewricht (tussen de bovenarm en de ellepijp).

Bij de elleboog kunnen verschillende klachten voorkomen. De bekendste klachten zijn de tenniselleboog en de golfersarm. Hierbij zijn de aanhechtingen en spieren rondom de elleboog aangedaan. Dit wordt veelal veroorzaakt door een langdurige overbelasting. De behandeling bestaat uit rekken, massage, dry needling, oefentherapie en advies over het verlagen van de belasting. In sommige gevallen kan er shockwave of EPTE toegepast worden.

Een minder bekende klacht is de bursitis olecrani (slijmbeursontsteking), ook wel de ‘studentenelleboog’ genoemd. Hierbij ontstaat een zwelling aan de achterzijde van de elleboog. Omdat de slijmbeurs daar direct onder de huid ligt, kan het bij een forse zwelling lijken of er een zak met water aan de elleboog hangt. De meest aangewezen behandeling hiervoor is rust. U doet er echter wel verstandig aan om eerst een duidelijke diagnose door de huisarts te laten stellen.

Een andere minder vaak voorkomende klacht bij de elleboog is de ‘nervus ulnaris entrapment’, een inklemming van de zenuw die bekend is van het ‘telefoonbotje’. Dezelfde pijn wordt ervaren, maar dan continu. Om dit te behandelen worden er vaak ‘slide-’ en ‘glide- technieken’ gebruikt om de zenuw los te maken uit de beknelling, naast mobilisatie en oefentherapie.